Noe av det vanskeligste jeg vet er å ta gode bilder av barn. De er lekne, raske og alltid i bevegelse. I tillegg er de ikke alltid så lette og ha med å gjøre, og de smiler i hvertfall ikke på kommando! Det første landet jeg besøkte på min lange reise, var Australia. Jeg tenkte at det var like greit å reise langt hjemmefra, først som sist, og deretter sakte bevege seg hjemover igjen.

Her nede i landet som også kalles OZ eller “opp-ned-landet”, møtte jeg disse fantastiske aboriginerne. De er som kjent Australias urbefolkning og ekte naturmennesker. Det var blant disse at jeg for alvor begynte å ta bilder av barn. Det som fascinerte meg, var de fantastiske fargene ute i den australske villmarken/ørkenen og den ektheten som lyste fra disse barna.

Etter hvert dro jeg videre til Melbourne, der jeg møtte “vanlige” australske barn i bybildet. Ut av dette kunne jeg skape en spennende bildeserie, der man virkelig får se kontrasten mellom det moderne bylivet og urbefolkningens liv.

Når man skal fotografere barn, må man spille med på deres premisser. Her er vi igjen inne på det med øyehøyde. Jeg snakker ikke om din høyde, men barnas! Det holder at du som fotograf bøyer deg ned, og da vil du samtidig oppnå mye bedre kontakt med fotoobjektene. Det lønner seg å benytte et håndholdt kamera, siden barn beveger seg hele tiden.

Et godt tips for å fotografere et objekt i bevegelse, det være seg et løpende barn, en bil eller en gallopperende hest, er at du kan bruke lang lukkertid og lage en glidende bevegelse med kameraet slik at det “følger” objektet. Samtidig som du gjør dette, må du huske å knipse! Det man oppnår med dette, er at bakgrunnen blir uklar, mens objektet holder seg klart.

Om du ønsker at hele motivet skal forbli sylskarpt, kan du velge kort lukkertid. Dette “fryser” øyeblikket, slik at ingenting blir uklart. Husk å ta mange bilder, slik at du kan velge det beste!

Her kan du se aboriginske barn pynte seg med kroppsmaling, og slik få et innblikk i fargene og lyset som omgir dem i naturen: