Ingenting er så fascinerende og imponerende som høye fjell. I løpet av min reise i det kulturelle landet Italia, (etter at jeg omsider kom tilbake til Europa) fikk jeg blant annet tid til en spennende fotosafari i alpene. Disse fjellene er som kjent flotte og høye, med en rik flora og dyreliv. Jeg fant fort ut at jeg ville bruke de vakre fjellblomstene som forgrunn, fjellene som mellomgrunn og himmelen som bakgrunn. Jeg var til og med så heldig at jeg fikk tatt bilde av en ekte fjellgeit på nært hold!

Visste du at oppe i de italienske alpene kan snøen bli liggende helt til påsketider? Det er fordi mange av fjellene er opptil 3000 meter høye eller mer, og da smelter den mye senere. Det er viktig å være bevisst på hvilke problemer snø kan skape under fotografering. Ofte kan bilder med snø på se litt blå ut. Grunnen er at snøen skaper en refleksjon av dagslyset, og kameraet er avhengig av å måle hvor mye lys det er på bildet, noe som kalles hvitbalanse. Dersom du har et motivprogram for snø, så lønner det seg å bruke dette.

Et annet problem som ofte oppstår i forhold til hvit snø og sterk sol, er at det som i virkeligheten kun er skyggelagt, kan bli helt sort på selve fotografiet. Grunnen er at kameraet har problemer med sterke kontraster, og det du kan gjøre for å hjelpe på situasjonen er å bruke blitz.

Vær også bevisst på at kameraet ditt kan bli angrepet av kondens dersom du raskt forflytter det fra et varmt rom til kalde temperaturer utendørs, eller omvendt. La kameraet aklimatisere seg før forflytningen, for eks. i et litt kjøligere rom, før du tar det med ut eller inn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>