Har nettopp kommet hjem fra ferie i “syden-landet”. De av dere som har vært der har nok opplevd det samme som meg – fantastiske fyrverkeri til ære for oss turister i ny og ne. Var dette som gjorde at jeg kom til å tenke på denne posten. Enda en god stund til nyttår, men nå har du sjansen til å forberede deg. Så her er tips til hvordan bildene av fyrverkeriet nyttårsaften kan bli vellykket.

Skru av blitsen
For det første – skru av blitsen, den har ingen betydning og gjør bare at lukkertiden blir for kort.

Hvordan eksponere

Da det normalt er ganske mørkt utenom det området fyrverkeriet er, kan du ha lukkeren åpen i flere sekunder uten at eksponeringen blir feil. Men hvis selve fyrverkeriet fyller store deler av bildet, bør det ikke være for lang tid. Blenderen kan du f. eks. stille på f:8. Du kan også bruke nattstillingen på kamera. Lukkertiden har som regel ikke så mye å si for eksponeringen, men har større betydning for den effekten du får i bildet.

ISO-verdi

ISO-verdien spiller i seg selv ikke noen rolle, da det er snakk om lange lukkertider. For digitalkamera – bruk laveste verdi for minst mulig støy. For film – bruk den du har/den du liker.

Bruk manuell lukkertid

Har du mulighet til å sette lukkertiden manuelt, er dette en fordel. Still den gjerne ett sted mellom 1-5 sekunder. Men du kan også prøve med både kortere og lengre tid. HUSK at det går ca. 1 sekund fra oppskyting til raketten eksploderer. Ved å variere tiden, får du ulike effekter og du har større sjanse for at du får noen blinkskudd. Ikke spar på hverken film eller minnekort.

Bruk av B (bulb)

Om lukkeren står åpen lengre enn selve fyrverkeriet lyser, gjør ikke så mye pga mørket. Da trenger du ikke være redd for å være for sein. Trykk av når du hører smellet fra oppskytingen. Om du ønsker å kontrollere hvor mye av fyrverkeriet du vil ha med, kan det være lurt å sette lukkertiden på B (bulb). Denne gjør at lukkeren er åpen så lenge du holder utløseren nede. Når du synes du har fått nok med, slipp opp utløserknappen.

Fokusering

Sett fokus på uendelig. Har du autofokus, slå denne av. Om den er på, kan du risikere at den får problemer og bare står og jager frem og tilbake. Det blir det som regel ikke noe bilde av.

Bruk stativ

Skal du få gode bilder, bør du sette kamera på stativ. Spesielt hvis du ønsker å få med noe av omgivelsene. Dette fordi lukkertiden blir så lang at man ikke greier å holde kamera i ro.

 

Noen eksempler

Bruk av lang lukkertid

På disse bildene er det brukt lukkertid på 2 og 4  sekunder.

32

 

På dette bildet har vi brukt en lukkertid på over 10 sekunder for å få med flere forskjellige oppskyinger. Selve “fontenene” startet heldigvis ikke før etter ca. 5-6 sek. Risikoen er selvfølgelig at noen av dem blir for mye eksponert. Så derfor – TA MANGE BILDER.

1

 

Litt kortere lukkertid
Skal du ha litt eksplosive bilder, må du bruke kortere lukkertid. Jo kortere – dess mer “kraft” får du i bildet. Men for å treffe med timingen, må du følge godt med og samtidig ha litt flaks. Men så blir også resultatene ganske bra.

5

4

 

Ved opptak av alle bildene sto kamera på stativ – blender ble innstillt på f:8 med litt varierende lukkertider, også B-innstilling. Videre brukte vi snorutløser til å “trykke av” med. Dette gjør at du kan stå mer avslappet og konsentrere deg om å trykke av i det rette øyeblikk.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>