Å ta bilder er gøy, uansett om du tar landskapsbilder, produktfotoer, eksperimentelle bilder eller noe helt annet. Her ser vi nærmere på hvordan du kan ta gode portrettfotografier og få fram magien som et godt portrettfoto kan ha.

Gå nær modellen

Mange fotografer vil fortelle deg å gå nærme den du skal fotografere. Det er ofte ansiktet mottakeren gjerne vil se på, og det er ofte ansiktet som uttrykker mest personlighet. Ved å ta bort alt unødvendig rundt objektet, så får du et rent og sterkt uttrykk.

Bruk naturlig lys

Kunstig lys er uten tvil utrolig deilig å jobbe med, men det er sjeldent at noe kan erstatte det naturlige lyset. Plasser derfor modellen din nærme et stort vindu eller i skygge på en solrik dag. Det gir et mykt og lekkert portrett.

Ta portrettet litt ovenfra

Det er de færreste som har lyst til å fremheve dobbelthaken sin, så det kan lønne seg å ta bildet fra en flatterende vinkel. Skulle du også bruke en vidvinkel-linse, vil modellen se litt slankere og lengere ut hvis du skyter dem litt mer ovenfra. Det kan også være med til å skape litt mer liv i bildet når modellen aktivt blir nødt til å kikke opp mot kameraet. Vær dog oppmerksom på rynkene i pannen!

Uskarp bakgrunn

Hvis bakgrunnen tar for mye oppmerksomhet, så ødelegges roen i portrettet. Ofte fokuserer man på øynene, og ingen andre steder. Så hvis du fotograferer et sted hvor det er mye som skjer i bakgrunnen, så blend slik at du får en lav dybdeskarphet. Hvis du ikke kan styre blenderen på kameraet ditt, så skap selv en rolig bakgrunn ved å finne en bakgrunn med ro, for eksempel en flott murvegg.

Lys i øynene

Hvis lyset kommer ovenfra, vil du ofte oppleve at øynene kommer til å ligge litt i skyggen, og gløden i portrettet forsvinner litt uten lys i øynene. Hvis du ikke kan få dreid modellens ansikt slik at det ikke er skyggen som dominerer i øynene, så plasser en reflektorskjerm eller et hvitt stykke papp rett foran modellens hode. På den måten kan du få reflektert lyset slik at det skaper et vakkert lys i modellens øyne.

Ta et par prøveskudd og skyt igjen

Når du tar portretter, så er det en god idé å ta et par forsøksskudd. Deretter bør du evaluere bildene grundig, lage justeringer på både kamera, lys og posering, samt den valgte bakgrunnen, for så å ta flere bilder. Ofte har man det travelt som fotograf, og man kan lett overse noe rart i bakgrunnen, eller at modellens hår ser merkelig ut.

Ta alltid mange portrettbilder

I dagens Norge med digitalkameraer og mobilkameraer over alt, så er det bare å skyte løs. Jo flere bilder du tar, og jo flere poseringer du får tatt bilde av, jo større er sjansen for at du treffer blink.

Få en god snakk med modellen før du tar bilder

Når man skal fotografere en modell og gjerne vil ha noen virkelig gode portretter med kraft og personlighet, så er det viktig å snakke litt om dine forventninger og ideer som fotograf. Vis gjerne noen lignende bilder du har tatt før, eller noen ideer du har funnet på nettet. Dermed vet modellen mer om hva du gjerne vil, og hvilke poseringer du gjerne vil at modellen skal prøve.

Bruk Mac-en til mer enn fotoredigering

De aller fleste som benytter seg av fotoredigering gjør det på en Mac, men en Mac er så mye mer enn bare et godt verktøy. På denne bloggen kan du lese mer om hva du kan gjøre med Mac-en din.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>