Når man tar bilder av mennesker, bør man alltid huske å be om lov til det på forhånd. Det er faktisk forbudt å offentligjøre bilder av andre mennesker om de ikke gir samtykke til dette først. En skal også være forsiktig i møte med fremmede kulturer, der det gjerne finnes andre regler enn her hjemme for hvordan man skal oppføre seg. Dersom menneskene på bildet ikke er gjenkjennelige, kan du offentliggjøre disse uten store problemer. Om du er sammen med familie og venner, kan du bruke dem som nyttige objekter til dine bilder, men husk uansett alltid å be om samtykke først!

Det er ikke lett å fotografere mennesker. I tillegg til dyr og barn, er portretter noe av det vanskeligste du kan jobbe med. Det hjelper ikke å ha aller siste, dyreste kamera eller tilgang til Photoshop om objektet ikke er samarbeidsvillig. Du har vel hørt uttrykket “å være fotogen”? Det hjelper å finne en person som er god på å stå foran kameraet.

I tillegg til dette bør du alltid tenke på omgivelsene. Rydd plass til motivet ditt, ikke la rotete omgivelser ta oppmerksomheten fra personen på bildet. Ikke være redd for å gå nær objektet, la personen fylle mest mulig av bildeflaten. Nærhet skaper blikkfang og setter fokus på personen! For mye av andre ting skaper bare uro i bildet.

Husk at øyehøyde er det beste utgangspunktet for et portrett, slik får du blikket rettet mot deg. Et godt tips kan være å bruke en teknikk på kameraet som gjør at bakgrunnen bli litt slørete, slik at personen kommer enda mer i fokus.

Dersom du ikke har full kontroll på kameraet, kan du gjøre dette i Photoshop etterpå. Her kan du se en video om hvordan en kan benytte seg av teknikken “hurtigmaske” for å oppnå et slikt resultat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>